Predstavljanje zbornika radova o paštrovskoj i budvanskoj muzičkoj tradiciji i srodnim temama „Začuh vilu u dubravi đe pjesan poje“ povodom „Dana umjetnika Budve“

U ponedjeljak, 15. avgusta, pod pokroviteljstvom TOB-a u okviru manifestacije ,,Dani umjetnika Budve“ na Trgu pjesnika uspješno je održano prvo veče književnog programa, koje je koncipirala Nina Smailagić, prof. književnosti.Knjizevno-vece-Ane-Zecevic-678

Teoretičarka muzike, mr Ana M. Zečević, i urednica izdanja zbornika radova o muzičkoj tradiciji Paštrovića i Budve – ,,Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje“, bila je gošća na promociji ove publikacije. Uloga moderatora pripala je Petrovčaninu Dušanu Medinu, arheologu i menadžeru u kulturi. Umjetnički nastup imala je glumica Jovana Todorović, koja je dirljivo izvela stare i nadaleko poznate paštrovske pjesme ,,Primorkinja konja jaše“ i ,,Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje“, čiji su početni melostihovi bili odabir priređivača za naslov knjige.

Knjizevno-vece-Ane-Zecevic-2

Muzički zbornik promovisan je i u Beogradu, u Etnografskom muzeju, prije pet mjeseci, u okviru „Dana Stefana Mitrova Ljubiše“ koje tradicionalno priređuje Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“. Priređivači dr Zlata Marjanović i Dušan Medin, MA, kao i veliki broj autora i saradnika radio je na njegovoj realizaciji, pa je Zečević veliku zahvalnost na trudu i predanosti uputila svima, bez poimeničnog nabrajanja. Teme koje sačinjavaju zbornik uredno su razvrstane u devet cjelina, a jedna od njih jeste posvećena upravo marljivom radu članica vokalne grupe ,,Harmonija“ iz Budve, koje više od trideset godina čuvaju i njeguju klapsko izvođenje narodnih pjesama. Zečević je posebnu pažnju u ,,Zborniku“ pridala njihovom novom kompakt-disku ,,Ljubav je pjesma“. Izdavaštvo knjige potpisuju Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu ,,Drobni pijesak“ i nedavno osnovano Društvo za kulturni razvoj ,,Bauo“ iz Petrovca. Urednik biblioteke ,,Kulturno nasljeđe Paštrovića“ je pomenuti Dušan Medin, koji se već godinama zalaže za očuvanje istorijskih i umjetničkih vrijednosti Budve i okoline. Ovakvi javni nastupi ponos su, ali i opomena, jer nam svima pokazuju kakvo se materijalno i nematerijalno kulturno blago nalazi oko nas, a potrebno je samo malo volje i sredstava da se realizuju projekti kojim bi ta zaostavština bila istražena i ,,osvježena“, te predstavljena istraživačima, radoznalim turistima, a i nama ostala kao uspomena na pretke. Svijest o kulturnom identitetu i očuvanju istog, sporo se razvija, ali zahvaljujući pomenutim entuzijastama, kao i mnogima još, iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, evidentne su pozitivne promjene.

Književno veče uljepšano je muzičkom podlogom poznatih melodija ovog kraja, koja je pratila izlaganje triju učesnika, kao i video prezentacija starih fotografija i ilustracija u kojim su svi posjetioci uživali. Mr Ana M. Zečević znatan dio večeri posvetila je predstavljanju njenih dosadašnjih projekata koji se tiču crnogorskih i paštrovskih djela i umjetnika. U Zborniku se nalaze njeni radovi o operi ,,Paštrovski vitez“ Mihovila Logara i etno-mjuziklu ,,Ljubišine pastoralije“. Bavila se i aranžmanima tradicionalnih paštrovskih i budvanskih pjesama Branka J. Zenovića. Kao sjajan primjer porodične brige o bogatoj zaostavštini navela je Zenovićeve nadarene i muzički obrazovane potomke, koji njegova djela u Petrovcu na Moru često izvode. Medin i Zečević pominjali su i paštrovskog pjesnika Stefana Mitrovića i buduće projekte u vezi sa publikovanjem njegovih djela. Nezaobilazno je pomenuti gospodina akademika Radomira V. Ivanovića, kojeg ova umjetnica uvijek ističe kao njenog duhovnog oca. Bilo je prigodne priče i o budvanskoj Gradskoj muzici, koja ove godine svečano obilježava 110 godina postojanja i rada.

Zainteresovana i mješovita publika uživala je sve vrijeme u obraćanju gošće, a na kraju večeri Zečević je srdačno odgovorila i na pitanja posjetilaca, a potom zahvalila Medinu na kvalitetnom moderiranju. Iz publike uslijedio je glasan i jak aplauz na kraju večeri.

(Izvor: http://butua.com/izvjestaji-reportaze/tob-dani-umjetnika-budve-vece-sa-mr-anom-m-zecevic/)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s