Predstavljanje knjige „Nevjesta u svadbenom krugu“ dr Mile Medigović Stefanović povodom „Dana umjetnika Budve“

U srijedu, 17. avgusta 2016. godine, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Budva, a u okviru manifestacije ,,Dani umjetnika Budve“ na Trgu pjesnika je održan književni program pod nazivom “Paštrovska nevjesta”. Gost programa je bila dr Mila Medigović Stefanović. Moderator je bio Dušan Medin, arheolog. Stihove je govorio Miloš Boreta, dramaturg.

Književno veče je obuhvatilo više tema, a primarna je bila o paštrovskoj nevjesti. Zahvaljujući kvalitetno odabranim pitanjima moderatora Dušana Medina, pośetioci književne večeri su bili u prilici da kroz kazivanje dr Mile Medigović Stefanović saznaju puno detalja o njenom istraživačkom i naučnom radu na proučavanju kulturnog nasljeđa Paštrovića. Početak tog rada vezuje se još za studentske dane kada se opredijelila za seminarski rad pod nazivom „Paštrovska svadba“. Bilo je to, kako je kazala Mila Medigović Stefanović davne 1968. godine i ta proučavanja ove teme traju i danas.

Dug je spisak istraživača koji su se bavili paštrovskom svadbom. U svom radu,  najviše sam koristila podatke na ovu temu do kojih su došli Dionisije Miković i Jovan Vukmanović, kazala je Mila Medigović Stefanović. Naglasila je da nije samo svadbena lirika  nešto što obogaćuje kulturno nasljeđe Paštrovića, tu su još i tužbalice i uspavanke.

U svadbenom ritualu favorizuje se uloga muškarca. Sve ono što je uskraćeno ženi, njenim položajem, ulogom, kompezuje se najljepšim stihovima koji su upućeni nevjesti, odnosno budućoj izabranici u okviru paštrovske svadbe. Posebno su interesantne molitve koje su u Paštrovićima prihvaćene, a to je nešto što potiče iz grčko-rimske tradicije. Mlada kad izlazi iz roditeljskog doma dobija molitvu od svojih roditelja u kojoj je sadržan blagoslov. Slično tome, kad mlada dođe u novu kuću i tu je prisutna molitva kroz koju se to buduće blagostanje i sreća nagovještavaju, kazala je Mila Medigović Stefanović. Njeno zanimljivo kazivanje o paštrovskoj svadbi upotpunile su divne svatovske pjesme koje je je govorio Miloš Boreta, dramaturg.

Pastrovska-svadba

Bogat istraživački i naučni rad Mile Medigović Stefanović obuhvatao je i brojne izložbe koje je pripremila u dosadašnjem periodu a odnose se na zavičaj, pa je i o njima bilo riječi.

Stefan M. Ljubiša je nezaobilazna tema bilo kojeg razgovora o Paštrovićima. Naravno, tako je bilo i tokom ove književne večeri, iako se primarna tema odnosila na paštrovsku svadbu. Razgovaralo se i o knjizi „Uramljena ljetovanja“ u kojoj su opisani počeci razvoja turizma u Paštrovićima.

Književno veče je završeno pričom o Mirku Srzentiću, njegovom učešću u naprednom studentskom pokretu i njegovom stradanju u studentskim protestima u Beogradu.

Tokom književne večeri prikazivana je prezentacija u kojoj su korišćene stare fotografije paštrovskih svadbi.

(Izvor: http://butua.com/izvjestaji-reportaze/tob-dani-umjetnika-budve-knjizevno-vece-sa-milom-medigovic-stefanovic/)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s