Književno veče u počast pjesniku Stefanu Mitroviću: promocija knjige „Sklad reči i tona“ mr Ane M. Zečević

Veče posvećeno istaknutom pjesniku Stefanu Mitroviću (1909–1985) iz Svetog Stefana, upriličeno je u neđelju, 31. jula 2016. godine, u muzej-sobi Spomen doma Crvena komuna u Petrovcu na Moru. U njegovu čast, predstavljena je najnovija knjiga mr Ane M. Zečević “Sklad reči i tona: komparatističke studije i ogledi”, sa sedam radova, od kojih su tri na paštrovske teme.

Učesnici programa književne večeri bili su akad. Radomir V. Ivanović, dr Mila Medigović Stefanović i autorka, a u umjetničkom dijelu su nastupili Igor Zenović (klavir), Milja Zenović (flauta) i Miloš Boreta koji je čitao poeziju Stefana Mitrovića.

Veče posvećeno pjesniku Stefanu Mitroviću, kako i priliči, počelo je njegovim stihovima. Recitovao ih je Miloš Boreta, diplomirani dramaturg i mladi pjesnik. Kraj večeri, takođe su obilježili stihovi Stefana Mitrovića.

Ucesnici-promocije

Ispred nevladine organizacije “Bauo”, koja je organizator ovog događaja, prisutnima se obratio Dušan Medin. Zahvalio se učesnicima i pośetiocima književne večeri i naglasio da je cilj Baua da čuva i afirmiše sve ono što je najvrijednije iz domena kulture i umjetnosti s ovog prostora. Izrazio je očekivanja da će i u narednom periodu Bauo uspješno organizovati događaje slične ovoj književnoj večeri, na kojoj se govori o Stefanu Mitroviću, a glavni dio se odnosi na predstavljanje knjige “Sklad reči i tona: komparatističke studije i ogledi” mr Ane M. Zečević.

Katina Jovanović, moderatorka programa, je saopštila osnovne podatke o knjizi “Sklad reči i tona: komparatističke studije i ogledi” mr Ane M. Zečević. Književno veče je posvećeno Stefanu Mitroviću, pa je u nastavku pročitala njegovu biografiju, a nakon toga i biografiju autora knjige mr Ane M. Zečević.

Akademik Radomir V. Ivanović je govorio o liku i stvaralaštvu, odnosno o životnoj sudbini i sudbini književnog djela Stefana Mitrovića. Između ostalog, akademik Ivanović je rekao da je Stefan Mitrović stvaralac i mislioc, ratnik i patnik, maštar i mučenik, neko ko ostaje u pamćenju.

Književno veče posvećeno Stefanu Mitroviću, obuhvatalo je i predstavljanje knjige mr Ane M. Zečević “Sklad reči i tona: komparatističke studije i ogledi”. O knjizi je govorila dr Mila Medigović Stefanović, recenzentkinja izdanja.

Mila Medigović Stefanović je kazala, da je knjiga nešto što predstavlja posebnu dragocjenost za umjetnost riječi i umjetnost muzike. “Odnos između značenja i nesemantičkih odlika jezika, zvuka i ritma, razmatra autorka u pjesništvu pjesnika Stefana Mitrovića. Mitrovićeva naracija čuva neki elegijski ton koji se može čuti iz zapisa i pjesama od prije nekoliko vjekova, a koji nije očajanje i kad je to, nego svijest o patnji kao prirodnom prostoru čovjekovog postojanja”, naglasila je Mila Medigović Stefanović.

Književno veče su obogatili svojim nastupom Igor Zenović, nastavnik muzike i Milja Zenović, student flaute. Igor je na klaviru izveo poznatu kompoziciju “Adio Mare”, Milja na flauti “O, jelova goro”, a nakon toga zajedno “Jesen stiže Dunjo moja”.

(Izvor: http://butua.com/izvjestaji-reportaze/petrovac-predstavljena-knjiga-sklad-reci-i-tona-komparatisticke-studije-i-ogledi/ )

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s