Novi projekat Društva „Bauo“ posvećen zapošljivosti mladih u oblasti kulture

Koristimo priliku da informišemo javnost da je nedavno započet novi projekat Društva za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru – „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi“, koji se realizuje u partnerstvu sa Centrom za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve.

Projekat „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi“ traje 10 mjeseci (avgust 2023 – maj 2024) i nastoji da doprinese uvećanju i unaprjeđenju stručnih kompetencija mladih, a naročito mladih profesionalaca u kulturi s teritorije Budve, Kotora i Herceg Novog. Potreba za realizacijom projekta odnosi se na činjenicu da mladi tokom formalnog obrazovanja uglavnom ne stiču dovoljno znanja i vještina (kompetencija) koje im mogu pomoći da se zaposle, niti da dalje unaprjeđuju svoj rad, posebno ne u domenu kulture. Dakle, uočeno je nepostojanje adekvatnih sistema podrške mladima u kulturi da dodatno razviju konkretna znanja neophodna za savremene poslovne izazove u sektoru kulture, poput pisanja projektnih aplikacija, traženje donatora, finansijska pismenost, pokretanje sopstvenog biznisa, digitalne pismenosti, usavršavanja komunikacijskih i drugih socijalnih vještina, marketing i menadžment u kulturi i slično, što se ovim projektom nastoji nadomjestiti.

Kako bi se ovo postiglo, realizovaće se više projektnih aktivnosti, od kojih je ključna organizacija 10 tematskih dvodnevnih obuka sa trenerima na 10 relevantnih oblasti za unapređenje zapošljivosti mladih u sektoru kulture (dvije mjesečno od oktobra 2023. do februara 2024), potom speed dating s 10 potencijalnih poslodavaca/donatora u sektoru kulture, kojim se direktno doprinosi umrežavanju i povezivanju, sa ciljem kasnijeg olakšanja pronalaska posla i donatora za finansiranje sopstvenih ideja. Kako bi se obezbijedila vidljivost i došlo do što većeg broja zainteresovanih mladih i poslodavaca, komunikacijski plan projekta predviđa javne prezentacije (na početku i kraju projekta), promociju putem medija i interneta. Na ovaj način, očekuje se da minimim 50 mladih, odnosno mladih profesionalaca iz sektora kulture i kreativnih industrija bude direktno uključeno kao ciljna grupa u niz aktivnosti kojima će steći neophodna znanja, iskustva i vještine koje im kasnije mogu pomoći kako prilikom zapošljavanja, tako i u unaprjeđenju svog poslovanja, dobijanja projekata putem konkursa i slično. 

Pošto se projekat realizuje u Budvi i pošto se očekuje da će najveći broj učesnika/ca i krajnjih korisnika/ca biti iz ove opštine, relizacijom projekta budvanska, kotorska i hercegnovska omladina zainteresovana za kulturu (ili već aktivna u njoj kao mladi profesionalci) dodatno će biti osnažena kompetencijama za uvećanje zapošljivosti u kulturi, ali i šire od toga, čime će lakše i brže pronaći poslodavca i donatora koji su im potrebni za razvoj svojih ideja. 

Opšti cilj projekta odnosi se na povećanje stepena zapošljivosti mladih u sektoru kulture. Ovo podrazumijeva osnaživanje mladih kako za posao kod poslodavca, tako i da pokrenu sopstvene biznise kroz samozapošljavanje. Specifični cilj projekta podrazumijeva unaprjeđenje stručnih kompetencija neophodnih za povećanje zapošljivosti mladih u sektoru kulture.

Društvo „Bauo“ je ovim projektom apliciralo na drugi ReLOaD Konkurs u klasteru „Coastal Mates“ (Budva, Kotor, Herceg Novi), koji je bio otvoren od 13. aprila 2023. do 19. maja 2023. godine, a čiji su rezultati objavljeni u julu, nakon čega je uslijedilo potpisivanje ugovora i započinjanje projekta. Podsjetimo, Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), kao regionalna inicijativa, sprovodi se na Zapadnom Balkanu, konkretno u Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Kosovu, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Postavi komentar