Najava predstavljanja zbornika radova o paštrovskoj i budvanskoj muzičkoj tradiciji i srodnim temama „Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje“ povodom 10. Petrovac Jazz Festivala

U četvrtak, 1. septembra, u Petrovcu na Moru, u okviru 10. jubilarnog Petrovac Jazz Festivala održaće se predstavljanje zbornika naučno-stručnih, popularnih i umjetničkih radova o muzičkoj tradiciji Paštrovića i Budve – „Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje“, koji su početkom ove godine priredili dr Zlata Marjanović i Dušan Medin, MA. Izdavači knjige su Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ i Društvo za kulturni razboj „Bauo“ iz Petrovca.

Druga promocija Začih vilu (1. 9. 2016)

Promocija zbornika u Petrovcu odviće se u muzej-sobi Spomen doma Crvena komuna s početkom u 20.30 časova, a govoriće prof. dr Slobodan Jerkov, mr Dobrila Popović i Dušan Medin, MA, dok će program voditi Danijela Medigović Kuč. Riječ na početku – Vinko Mihajlović, direktor Petorvac Jazz Festivala. bornik je u okviru tradicionalnih „Dana Stefana Mitrova Ljubiše“ već predstavljen u beogradskom Etnografskom muzeju proljeća 2016, a nedavno je o njemu bilo riječi i povodom „Dana umjetnika Budve“ na starogradskom Trgu pjesnika.

Začuh vilu II

O zborniku iz pera mr Ane M. Zečević, urednice: Publikaciju „Začuh vilu đe pjesan poje: zbornik radova o paštrovskoj i budvasnkoj muzićkoj tradiciji i srodnim temama“ na proleće 2016. godine priredili su etnomuzikolog dr Zlata Marjanović i Dušan Medin, arheolog i master menadžer u kulturi i medijima. Urednica izdanja je mr Ana M. Zečević, teoretičarka muzike, dok su recenzenti akademik Petar Vlahović, etnolog, prof. dr Anika Vukčević Skovran, istoričarka umetnosti, i mr Dobrila Popović, muzikološkinja. Stručni saradnici u radu na zborniku su Stanka Janković Pivljanin, dipl. filolog srpskog jezika i književnosti – master, i Davor Sedlarević, spec. vaspitač tradicionalnih igara. Zbornik je objavljen u okviru Biblioteke „Kulturno nasljeđe Paštrovića“, čiji je urednik Dušan Medin, MA, recenzent Biblioteke je dirigent, maestro Bojan Suđić, a izdavači Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ i Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru (za izdavače dr Pavle R. Anđus i Mila Medin). Lektura i korektura – Katarina Pišteljić, dizajn korica i tehničko uređenje – Jasmina Živković, štampa „Topalović“ (Valjevo), tiraž prvog izdanja koje ima 392 stranice (deblje hartije), B5 formata, uokvirenog mekim povezom – 200 primeraka. Zbornik je rezulata rada dva multidisciplinarna okrugla stola „Paštrovske muzičke teme“ održana u Beogradu i Petrovcu na Moru 2014. godine, na kojima je uzelo učešća 20ak istaknutih naučnika i umjetnika iz Crne Gore i Srbije. Već po podnaslovu zbornika može se dobiti uvid u širok spektar zanimljivih tema, obrađenih u ovoj publikaciji. Ideja priređivača bila je da prikažu relevantne podatke o do sada prikupljenom paštrovskom i budvanskom kulturnom i muzičkom nasleđu i novijem stvaralaštvu, te da ga afirmišu i popularišu kroz različite vidove naučnih i stručnih radova, sakupljenih i zapisanih sećanja i svedočenja naroda Primorja, Budve i Paštrovića, kao i kroz niz priloga, pre svega, muzičkih. Već u Uvodnom slovu „Muzička škrinja Paštrovića i Budve“, priređivači ističu da je u zborniku prikazan svega deo istražene građe i da sadržaj zbornika treba „više da ukaže na one muzičke osobenosti koje su autorima u trenutku bile istraživački privlačne, nego i da ponudi konačan uvid u izabrane teme“. Cilj prikupljene građe je da da se prikažu muzičke teme Budve i bliskog paštrovskoj područja nekada i danas, ali i da se ostavi prostor za buduće naučne i stvaralačke poduhvate. U zborniku se nalazi ukupno 35 radova ukoplnjenih u devet tematskih celina (glava), naslovljenih prema poetskim melostihovima „istrugnutim“ iz paštrovskih i budvanskih tradicionalnih i autorskih pesama.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s