Stručni skup „Povratak vinogradarstvu i maslinarstvu u Paštrovićima“

Obavještavamo javnost da se, na inicijativu Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni Pijesak“, a u saradnji i organizaciji sa JU Muzeji i galerije Budve i NVU Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru, priređuje dvodnevni stručni skup „Povratak vinogradarstvu i maslinarstvu u Paštrovićima“, koji će se održati 19. i 20. avgusta tekuće godine, s početkom u 20.00 časova, u Spomen-domu „Reževići“ u Reževićima.

Skup je posvećen teorijskim, metodološkim i praktičnim aspektima oživljavanja tradicionalnih djelatnosti u paštrovskom zavičaju, s fokusom na vinogradarstvo i maslinarstvo. Posebno interesovanje i dodatan motiv za iniciranjem ovog događaja, razumljivo, pobudile su nove naučne indicije o drevnosti ovdašnjih vinovih loza, kao i njihovim srodničkim vezama s nekim čuvenim svjetskim sortama loze, o čemu će biti više riječi na skupu, kako bi se o tome, prije svega, informisala lokalna zajednica, ali i svi koje data tematika interesuje. Istovemeno, zadivljuje nas činjenica da se polako, ali sigurno, sve više domaćinstava (prije svega, pojedinaca-entuzijasta) vraća vinogradarstvu i maslinarstvu, što čak i Opština Budva podržava svojim godišnjim konkursima, od kojih je jedan trenutno u toku. Naravno, sve navedeno biće razmatrano i u kontekstu danas aktuelnih fenomena, poput života s pandemijama, povratka iz grada na selo, organske proizvodnje hrane, održive privrede, ruralnog razvoja, afirmacije malih porodičnih biznisa i, uopšte, unaprjeđenja i diverzifikacije turističke ponude, posebno u paštrovskom zaleđu, s obzirom na nedovoljnu razvijenost istih na teritoriji opštine Budva, koja se i dalje primarno fokusira na tradicionalni turizam („na pjenu od mora“).

Prvi dan skupa (petak, 19. avgust, od 20.00h) rezervisan je primarno za stručno-popularna predavanja istaknutih naučnika i stručnjaka iz Crne Gore i inostranstva:

POZDRAVNA RIJEČ – mr Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve, i prof. dr Pavle R. Anđus, predsjednik Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni Pijesak“

UVODNA BESJEDA – prof. dr Miodrag Grbić – Dilema elitni ili primitivni turizam? Ni jedno ni drugo: Održivi turizam u Paštrovićima baziran na kulturnom i arhitektonskom nasleđu, održivoj poljoprivredi, arheologiji i istoriji kao komparativnim prednostima Pastrovica

STRUČNA PREDAVANJA: 1. prof. dr Vesna Maraš – Vinogradarstvo i vinarstvo u Paštrovićima: Bogata istorija za neizvjesnu budućnost, 2. dr Marija Markoč – Značaj revitalizacije starih maslina autohtonog sortimenta u proizvodnji djevičanskih maslinovih ulja čija fizičko-hemijska i organoleptička svojstva odgovaraju međunarodnim standardima kvaliteta, 3. doc. dr Ilija Moric – Organska proizvodnja, agroturizam i reruralizacija: Iskustva i perspektiva, i 4. Danica Mihaljević Davidović – Agroekologija pejzaža: pojam i potencijali negovanja autohtonog pejzaža.

DISKUSIJA SA PUBLIKOM – moderator prof. dr Miodrag Grbić
ZATVARANJE SKUPA – mr Dušan Medin, projekt-menadžer Društva za kulturni razvoj „Bauo“, Petrovac na Moru

Drugi dan skupa (subota, 20. avgust, od 20.00h) biće organizovan u vidu svojevrsnog mini-foruma, tj. otvorenog razgovora sa mještanima koji se direktno bave vinograrstvom, maslinarstvom i agroturizmom, kako bi podijeliti svoja znanja, vještine, iskustva i izazove s kojima se susrijeću. Skupom će tog dana predsjedavati i razgovor moderirati prof. dr Pavle R. Anđus i prof. dr Miodrag Grbić, a obratiće se i mr Ljiljana Jocić, rukovoditeljka Sektora za poljoprivredu Sekretarijata za privredu Opštine Budva, koja će bliže predstaviti predmetni opštinski konkurs za podršku poljoprivrednom razvoju. Takođe, nakon zvaničnog programa, uslijediće i degustacija domaćih proizvoda koje će donijeti mještani.

Usljed opštepoznate epidemijske situacije, dvodnevni skup će se održati na otvorenom, na prostranoj terasi Spomen-doma „Reževići“, u istoimenom paštrovskom selu. Spomen-dom je pozicioniran neposredno uz magistralu i manastir Reževići, čiji je nekada bio sastavni dio. 

Svi zainteresovani su dobrodošli, ulaz je slobodan, bez prethodne najave!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s