Objavljena monografija o pomorskom pravu Kotora i Dubrovnika

Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ u saradnji sa izdavačkom kućom HeraEdu iz Beograda nedavno je objavilo monografiju od kapitalnog značaja posvećenu istoriji pomorskog prava Kotora i Dubrovnika. Autorka ovog izdanja, naslovljenog „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“, koje predstavlja prerađenu verziju njene doktorske teze, jeste dr Mirjana Blagojević, istoričarka prava i po vokaciji advokatica, rodom iz Beograda.

O MONOGRAFIJI

Sadržaj knjige prilično je bogat i raznovrstan i nudi, kako bolje upućenom čitaocu tako i onom prosječnom, mogućnost da sveobuhvatno sagleda i razumije kompleksni normativni sistem dva najmoćnija grada Južnog Jadrana – Kotora i Dubrovnika, ponajviše njihovih segmenata u domenu pomorskog prava. U knjizi su zastupljene četiri veće tematske cjeline (centralna poglavlja): I – Pomorsko pravo, II – Kotor, III – Dubrovnik, IV – Budva i Paštrovići, a dati su i: Apendixi, Prilozi, Zaključak, Rezimei, Izvori i literatura, Reč autorke i biografija autorke (na klapnama).

Ova knjiga dio je biblioteke-edicije „Vrt“ u kojoj izdavačka kuća Hera Edu iz Beograda objavljuje posebna izdanja koja nastoje da tumače kulturološke i društvene fenomene prošlosti i sadašnjosti. Kako je već istaknuto, drugi izdavač je nevladino udruženje iz Petrovca na Moru – Društvo za kulturni razvoj „Bauo“, koje, kako mu i naziv kaže (bauo je primorski romanizovani termin za škrinju, sanduk), „ukazuje na gotovo zaboravljenu materijalnu kulturu koja je imala više značenja i namjena, zavisno od istorijskog konteksta i trenutka“, te svojim izdanjima afirmiše kulturnu baštinu Primorja. Stoga su za izdavače pospisane Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i izvršna direktorica preduzeća HeraEdu, koja je ujedno i glavna i odgovorna urednica, i Mila Medin, izvršna direktorica Društva „Bauo“. Recenzenti monografije su prof. dr Žika Bujuklić, mentor prilikom izrade doktorske disertacije, zatim prof. dr Mirko Vasiljević i Jelena Antović, viša arhivistkinja i nekadašnja direktorica Istorijskog arhiva Kotor. Korekturu potpisuje Ivana Stojanović, dok je za likovno rješenje korice zaslužna tehnička urednica Jasmina Živković. Monografija je pisana na srpskom jeziku (maternjem jeziku autorke), ekavicom, latiničnim pismom, i štampana je u tvrdom povezu.

O AUTORKI

Mirjana M. Blagojević rođena je 1967. godine u Zemunu (Beograd), u Republici Srbiji (SFRJ), gdje je završila osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Diplomirala je s visokim uspjehom na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a kasnije i specijalizirala na Pravnom fakultetu beogradskog Univerziteta Union, odbranivši rad „Kotorske notarske srednjovekovne isprave koje se tiču roditelja i dece“, čime je stekla stručno zvanje specijaliste javnog bilježništva (notar). Na istom fakultetu potom je i magistrirala na problematici „Miraz u srednjovekovnom pravu Kotora“. Rad „Pomorsko pravo Kotora i Dubrovnika po odredbama njihovih statuta“ predstavlja njenu doktorsku disertaciju, predatu 2014, a odbranjenu februara 2015. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pred komisijom u sastavu redovnih profesora: dr Mirko Vasiljević, dr Dragan Nikolić i dr Žika Bujuklić (mentor).

Publikovana disertacija njena je prva posebna knjiga. Iako je autorka po osnovnoj vokaciji pravnica, profesionalno angažovana u privatnoj praksi (advokatura) duži niz godina u rodnom gradu, već iz naslova radova nastalih kao rezultat njenih postdiplomskih akademskih studija (specijalizacija, magistratura, doktorat), jednostavno je zaključiti da je u pitanju, ne samo pravnik zainteresovan za sadašnju problematiku, pravničku i advokatsku praksu, već i pregalac i arhivski radnik koji u kontinuitetu, posvećeno i, nadasve, uspješno naučno istražije, interpretira i publikuje tematiku vezanu za različite domene srednjovjekovnog prava istočne obale Jadrana, a naročito starih primorskih gradova Kotora i Dubrovnika, ali i šire (na primjer, Budva i Paštrovići). Navedeno dodatno ilustruju njeni dosad objavljeni naučni i stručni radovi koje potpisuje, objavljeni tokom posljednjih godina uglavnom u domaćoj periodičnoj štampi i zbornicima radova: „Ekonomika Bokeljske mornarice“ (Bankarstvo, 2, Beograd, 2013), „Trgovačka udruženja i poslovi u srednjovekovnom Dubrovniku“ (Bankarstvo, 3, Beograd, 2014), „Miraz u srednjovekovnom Kotoru“ (Knjiga o Kotoru: Kolekcija novih tekstova o istoriji najzagonetnijeg grada na Jadranu, Beograd, 2014) i „O prćiji Paštrovki“ (Paštrovski almanah, II, Petrovac na Moru – Sveti Stefan, 2016). Potpisuje i recenziju drugog izdanja monografije Nevjesta u svadbenom krugu dr Mile Medigović Stefanović, posvećene običajnom pravu i ulozi žene u tradicionalnom paštrovskom društvu tokom svadbenog rituala (Beograd – Petrovac na Moru, 2016), čiji je prikaz potom objavljen u zborniku za nauku, kulturu i umjetnost Boka, 36 (Herceg Novi, 2016).

Kako bi se dodatno sagledao njen dosadašnji opus posvećen istorijsko-pravnim temama, treba ukazati i na to da je održala više javnih izlaganja baziranih na rezultatima svoga rada, i to u Etnografskom muzeju u Beogradu, Biblioteci grada Beograda i Domu vojske u Beogradu, među kojima se ističu: „Jelena Anžujska i njeno doba“, „O mirazu i udaji u Kotoru“, „O mirazu i udaji u srednjovekovnom Dubrovniku“, „Paštrovići“ i „Suđe i bankade Paštrovića od XV do XIX vijeka“ (govor na predstavljanju knjige mr Marka S. Suđića). Privrženost primorskim krajevima i problematici koja se za njih vezuje, iskazuje i kao aktivna članica Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“.

*

Knjiga se može nabaviti u izdavačkoj kući HeraEdu u Beogradu (heraedu@mts.rs, h.edu@eunet.rs), a naći se se uskoro u prodaji i u crnogorskim knjižarama.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s