O knjizi „Sve postaje riječ“ sinoć u Podgorici

Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ sinoć, 11. februara, promovisalo je u Podgorici novu knjigu dr Ane M. Zečević, teoretičarke muzike i teatrološkinje iz Beograda, „Sve postaje riječ, u riječi da živi: prilozi o kulturnoj istoriji Paštrovića“, koju je prošle godine objavilo u saradnji s Udruženjem Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“.
Sa promocije u PG (11. 2. 2020.)
Promocija je održana u multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“, s početkom u 19 časova, a učesnici promocije bili dr Slobodan Jerkov, muzikolog i istraživač muzičke tradicije, mr Dobrila Popović, muzikološkinja i savjetnica za muzićko i muzičko-scensko stvaralaštvo Ministarstva kulture Crne Gore,, mr Dušan Medin (urednik izdanja, projekt-menadžer Društva za kulturni razvoj „Bauo“), autorka dr Ana M. Zečević i Stanka Rađenović Stanojević (moderatorka, zaposlena u JU Narodna biblioteka Budva).
Navodimo riječi dr Slobodana Jerkova kojima je sinoć predstavio autorku i njenu najnoviju knjigu: „Knjiga je rezultat utemeljen na precizno osmišljenom, metodološki promišljenom i kreativno realizovanom, višegodišnjem (može se reći – višedecenijskom) naučnom projektu, ali i na pretpostavljajućem, u širokoj stručnoj javnosti već izgrađenom, autoritetu navedene autorke. Pojavljujući se u kulturnom prostoru u kome se, ni inače, nije moguće pohvaliti brojnošću ne samo naučnih, nego ni popularnih publikacija ovog tipa, ova zbirka priloga o kulturnoj istoriji Paštrovića i Budve predstavlja značajan poduhvat koji se svojom obuhvatnošću, širinom inicirajućih polazišta, argumentovanom utemeljenošću saopštenih rezultata istraživanja, bogatom, ali uvijek jasnom i čitkom stilsko-jezičkom raznolikošću saopštavanja, priključuje za sada nevelikom ali dragocjenom fondu značajnih izdavačkih poduhvata realizovanih u ovoj oblasti. Korišćeno kao nezaobilazan izvor dokumenata ovo djelo će prestavljati dragocjeno uporište stručnog stasavanja novih generacija muzičara različitih stručnih profila, a ponuđena kao referentni oslonac, ono će provocirati interesovanje i širokog kruga kulturnih poslenika kojima će biti odredište za pronalaženje relevantnih informacija o raznolikim aspektima narodne i klasične muzike Paštrovića i njenim razvojnim tokovima.“
Učestvujuči na predstavljanju knjige, mr Dobrila Popović je, između ostalog, kazala: „U mnoštvu izdavačkih poduhvata kojima smo permanentno izloženi mali je broj publikacija koje tretiraju muzičke teme, a u tom malom broju još manji je onaj koji se bavi problematikom naše muzičke baštine. Projekti namjenjeni očuvanju, zaštiti i valorizaciji kulturne istorije, podsjećaju nas da naslijeđene vrijednosti nisu vremenska konstanta, arhivirani podaci i artefakti, već dragocjen resurs iz kojeg crpimo potvrde o suštini našeg postojanja. Za bavljenje problematikom iz domena baštine, za proučavanje, promišljanje i tumačenje određenih pojava, pored neophodnog obrazovanja i širokog uvida u opštu kulturu, potrebna je duhovna izgradjenost i poseban senzibilitet. Osjetljivost na teme iz prošlosti podrazumijeva znalačko poznavanje događaja i ljudi koji su svojim djelima pomjerali saznajne granice i dali značajan doprinos kulturi u najširem smislu. Njegovanje kulture sjećanja je razotkrivanje slojeva tradicije ali i sposobnost povezivanja činjenica iz prošlosti sa elementima kojima je moguce projektovati budućnost. Odgovornost prema naslijedjenim vrijednostima i obaveza prema budućim generacijama da se te vrijednosti sačuvaju, okosnice su na kojima se temelje istraživanja Ane Zečevič, autorke publikacije koja je pred nama.“
Autorka i urednik govorili su detaljnije o ideji o nastanku knjige, samom procesu rada na njoj, kao i cjelinama-poglavljima koja knjiga ima. Moderatorka je bliže predstavila biografiju i bibliografiju autorke, a čitala je i poeziju Stefana Mitrović, pjesnika i revolucionara iz Paštrovića, kojima se autorka bavila u jednom od objavljenih ogleda i po čijoj pjesmi „Sve postaje riječ“ je i nazvala knjigu.
Sa promocije u PG (11. 2. 2020)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s