Paštrovske i budvanske teme Ane M. Zečević predstavljene i u Nikšiću

Knjiga „Sve postaje riječ, u riječi da živi: Prilozi o kulturnoj istoriji Paštrovića i Budve“ dr Ane Zečević predstavljena je u Društvu crnogorsko–ruskog prijateljstva „Sv. Đorđe” u Nikšiću. Objavljena u izdanju Društva za kulturni razvoj „Bauo” iz Petrovca i Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak”, knjiga je već promovisana u nekoliko gradova Crne Gore, a cilj je da se što više čitalaca upozna sa dijelom nematerijalne kulturne baštine Paštrovića, koju je dr Zečević obrađivala dugo godina.

Aart_142667_Promocija_knjige_Ane_Zecevic

– U knjizi je kritički selektovano ono što je dr Zečević pisala u periodu praktično od 25 godina. Znači, dvije i po decenije njenog rada vezanog za Primorje ovom smo knjigom obilježili – kazao je na promociji izdavač i urednik Dušan Medin. Knjiga je štampana na ćirilici u 300 primjeraka, a finansijsku podršku pružilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije na prošlogodišnjem konkursu.

Akademik Radomir Ivanović, koji je jedan od recenzenata, istakao je da je knjiga podijeljena u sedam tematskih cjelina. Dr Zečević pisala je o Stefanu Mitrovom Ljubiši, Branku Zenoviću, a u knjizi je, između ostalih, i cjelina naslovljena „Muzika, književnost,baština”, te i „Razgovori”.

– Presudan je zanos autorke, jer Dobrica Ćosić je rekao da „ništa veliko nije nastalo bez velikog zanosa”. Ona ima entuzijazam, piše tekstove o Paštrovićima jer je opčinjena prirodnim ljepotama koji nijesu samo dio geografije nego su dio duhovnoga jednoga prostora koji teoretičari kulture zovu mediteranski areal. Srce svega toga predstavljaju Paštrovići – naveo je, između, ostalog Ivanović.

Dr Vasilj Jovović izlagao je na temu „Paštrovići kroz istoriju” ističući da su sa tog prostora istaknute ličnosti srpske istorije koje su u velikoj mjeri uticale na duhovnost i religioznost područja. Jovović je naveo Svetog Stefana Štiljanovića, inoka Savu, Stefana Paštrovića, Stefana Mitrovog Ljubišu, arhimandrita Savu Ljubišu, Nikodima Vukovića i Dimitrija Perazića, kao i arhimandrita Dionisija Mikovića.

Zečević, teoretičarka kulture i teatrološkinja, kazala je za sebe da je njena umjetnička duša vodila da toliko dugo godina istražuje i poveziuje muziku sa književnošću koje je prezentovala u ovoj knjizi, koja je nazvana po pjesmi revolucionara Stefana Mitrovića. – Prvo sam počela da pratim muzička djela koja se bave književnim opusom Petra II Petrovića, Mirka Petrovića Njegoša, obrađivala sam i muziku Borisa Tamindžića, Nikole I. Teme su se gomilale. Smatram da zaista sve treba zapisati i predstaviti, jer će ipak u ovoj eri elektronike papir preživjeti – istakla je ona.

„Sve postaje riječ, u riječi da živi” biće predstavljena u Podgorici, Kotoru, a planirane su promocije i u Novom Sadu i Beogradu.

(preuzeto iz dnevnog lista „Dan” od 8. februara 2020. godine – https://www.dan.co.me/?nivo=3&datum=2020-02-09&rubrika=Kultura&clanak=732575&najdatum=2020-02-08)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s