U Kolašinu otvorena dokumentarna izložba o Paštrovićima

Синоћ је, уз присуство великог броја посјетилаца, свечано отворена документарна изложбе  „Музичка и плесна традиција Паштровића у записима и литератури до Другог свјетског рата“, коју су приредили доц. др Злата Марјановић, етномузиколошкиња, мр Душан Медин, археолог и менаџер у култури, и Давор Седларевић, специјалиста васпитач традиционалних игара.

Posjetioci izložbe

Изложба је отворена у галеријском простору ЈУ Центар за културу Колашин у 19.00 часова, а своје обраћање имали су мр Душан Медин, коаутор изложбе и директор Општинске јавне установе „Музеји“ Котор, иначе члан Друштва за културни развој „Бауо“, доц. др Злата Марјановић, коауторка изложбе и професорка на Академији умјетности у Бања Луци, као и мр Милан Ђукић, предсједник Скупштине Општине Колашин, који је и отворио изложбу. У музичком дијелу програма наступиле су чланице Културно-умјетничког друштва „Мијат Машковић“ из Колашина, које су извеле традиционалне паштровске пјесме (умјетнички руководилац Давор Седларевић).

На почетку програма, Медин је ближе представио концепт изложбе и циљ изложбе, као и настојања која су водила ауторе приликом истраживачког рада и припреме: „Приликом осмишљавања и рада на изложби укрштена су три основна полазишта, која су даље моделовала путеве нашег истраживачког и креативног рада. Прво је полазиште било да се изложбом укаже на тематику о традиционалној музици и играма/плесовима Паштровића, која је интересовала тадашње записиваче, истраживаче и ствараоце. Друго полазиште односило се на то да се ове личности представе према уобичајеној, хронолошкој линији, од оних најстаријих с краја XVIII вијека: хроничара и каноника из Будве дон Антуна Којовића (1751–1845) и „сакупљача“ народних умотворина Вука Стефановића Караџића (1787–1868), преко оних из наредног, као и прве половине ХХ стољећа: чиновника и истраживача Вука Врчевића (1811–1882), политичара и књижевника из Будве Стефана Митрова Љубише (1822–1878), хрватског мелографа и композитора Фрања Ксавера Кухача (1834–1911), полихистора из Боке дон Срећка Вуловића (1840–1900), композитора Дионизија де Сарна Сан Ђорђа (1856–1937), архимандрита из Паштровића Дионисија Миковића (1861–1942), првог црногорског мелографа Јована Милошевића (1895–1959), просвјетара Андрије Томић-Арменка (1895–1966), истраживача и професора Предрага В. Ковачевића (1904–1989) и самоуког музичара и педагога Милорада Ђ. Перазића (1907–1972). Треће и посљедње полазиште обликовало је изложбу у визуелном и садржајном смислу, подразумијевајући да се свака од наведених личности прикаже у што сличнијем оквиру и обиму. Надамо се да је ова изложба обухватила најзначајније ауторе до Другог свјетског рата, као и да ће одшкринути „врата“ за даља промишљања и разговоре о ових дванаест изабраних прегалаца, који су, и поред разних могућих тема и истраживачких/стваралачких подстицаја које су сигурно имали – били инспирисани да се посвете управо феноменима из Паштровића, и то урадили успјешно, што је био мотив да баш на њих усмјеримо своју пажњу“. Медин је потом захвалио Министарству културе Црне Горе на разумијевању и подршци Друштву „Бауо“ на прошлогодишњем конкурсу за суфинансирање пројеката НВО „Разноликост израза независне културне сцене“, те истакао сарадњу на овом пројекту и Давором Седларевићем, ЈУ Центар за културу Колашин и ЈУ Музеји и галерије Будве, која је уступила четири реплике паштровских ношњи из Спомен дома „Режевићи“ у Режевићима.

Доц. др Злата Марјановић приближила је присутнима особености паштровске традиционалне музике и плесова, а потом и најавила музички програм КУД-а „Мијат Машковић“ из Колашина, који током посљедњих неколико година активно доприноси очувању народне музике и паштровског краја.

Milan Đukić, predsjednik SO Kolašin

Предсједник Скупштине Општине Колашин, Милан Ђукић, отворио је изложбу и истакао значај сарадње локалних институција и организација културе, као и сарадње са Министарством културе Црне Горе, што је овога пута успјешно остварено. Казао је и да је Колашин град са значајним потенцијалима, отворен за нове културне активности, на трагу чега је ова изложба и реализована.

Sa otvaranja izložbe

Документарна изложба „Музичка и плесна традиција Паштровића у записима и литератури до Другог свјетског рата“, сачињена од дигитално уобличених изложбених паноа, осмишљена је с идејом да подсјети стручну и ширу јавност на 12 знамених aутора различитог поријекла и стручног профила, чији се радови везују за период од краја XVIII вијека до Другог свјетског рата. Њима је заједничко то што су својим дјелом и залагањем отели забораву драгоцјена знања о нематеријалној културној заоставштини Паштровића.

Организатори изложбе су Друштво за културни развој „Бауо“ из Петровца на Мору и Центар за изучавање и ревитализацију традиционалних игара и пјесама – ЦИРТИП из Колашина, а пријатељи и партнери на пројекту су Министарство културе Црне Горе, ЈУ Центар за културу Колашин и ЈУ Музеји и галерије Будва.

KUD Mijat Mašković

Изложбом ће се обиљежити и почетак петог Етно-кампа у Колашину, који ће трајати од 1. до 7. августа, када ће јавност имати прилику и да погледа ову изложбу. Етно-камп је посвећен истраживању, документовању и ревитализацији народних игара и пјесама Колашинског, али и разних другох крајева из региона. Окупљајући професоре и студенте музичких академија, чланове културно умјетничких друштава и остале дугогодишње полазнике, Етно-камп има за циљ да препозна, документује и изучи елементе нематеријалног културног насљеђа којима пријети нестајање, али и оне који су још у функцији или се стварају у кохезији старог и новог. Чланови Друштва за културни развој „Бауо“, активни су учесници овог Етно-кампа већ пету годину заредом.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s