Učlanjenje Društva „Bauo“ u SEE Heritage Network

Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ je postalo član South East European (SEE) Heritage Network.

South East European (SEE) Heritage Network je mreža nevladinih organizacija iz jugoistočne Europe, osnovana 2006. godine.

Misija SEE Heritage mreže je raditi na zaštiti i promovisanju zajedničke kulturne baštine s ciljem posticanja održivog razvoja regije.

Vizija mreže SEE Heritage: Jugoistočna Europa (SEE) – regija u kojoj ljudi sarađuju, razumiju i poštuju jedni druge na temelju njihovih kulturnih razlika, vjerujući da je kulturna, etnička i vjerska raznolikost vrijedan resurs.

Inicijativu za uspostavljanje mreže nevladinih organizacija koje rade na kulturnoj baštini pokrenula je švedska organizacija CHwB, nevladina organizacija koja djeluje u BiH i na Kosovu, a regionalno na zapadnom Balkanu. CHwB je započeo s aktivnostima u prepoznavanju nevladinih organizacija koje će pokušati stvoriti zajedničko polazište djelovanja. U početku, dvanaest partnerskih nevladinih organizacija iz regije (Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija) izrazilo je spremnost na susret i razmjenu mišljenja i iskustava sa svojim kolegama. Sredinom 2006. na temelju CHwB inicijative nevladine organizacije iz regije sastale su se u Sarajevu.

Na tom sastanku su odlučili unaprijediti svoje područje djelovanja i proširiti svoj rad u sektoru kulturne baštine izvan granica vlastitih zemalja uspostavljanjem veza s drugim regionalnim i međunarodnim partnerima. Dvanaest nevladinih organizacija, zajedno s predstavnicima CHwB-a, potpisalo je izjavu o obvezi razvijanja i jačanja regionalne mreže nevladinih organizacija koje su imenovale SEE baštinu (gdje SEE označava jugoistočnu Europu, a takođe i „SEE“, odnosno vidjeti, prepoznati , priznati, pogledati baštinu).

Više o mreži na njihovom zvaničnom sajtu: http://www.seeheritage.net

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s