Promocija biblioteke „Kulturno nasljeđe Paštrovića“ u okviru manifestacije „Dani Stefana Mitrova Ljubiše u Beogradu“

Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” i Etnografski muzej u Beogradu tradicionalno su obilježili Dane Stefana Mitrova Ljubiše u Beogradu, koje su, ove godine, tematski posvetili primorskoj kulturnoj baštini kao vječitoj inspiraciji – posebno svadbenoj i muzičkoj tradiciji Crnogorskog primorja.

Pozivnica

Program se sastojavo od predstavljanja tri publikacije, kao i prateće izložbe. Pomenute publikacije su nedavno objavljene od strane Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” i Društva za kulturni razvoj “Bauo” (Petrovac na Moru), u okviru biblioteke “Kulturno nasljeđe Paštrovića”. Recenzent biblioteke je maestro Bojan Suđić, a glavni urednik Dušan Medin, MA.

Nedjelja, 13. mart
Promovisana je knjiga „Nevjesta u svadbenom krugu“ i otvorena je izložba starih fotografija „Svadbeni spomenar Paštrovića“ dr Mila Medigović Stefanović.

Mila-Medigovic-Stefanovic-Nevjesta-u-svadbenom-krugu-naslovna

Ponedjeljak, 14. mart
Predstavljen je zbornika radova o paštrovskoj i budvanskoj muzičkoj tradiciji i srodnim temama „Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje“, koji su priredili dr Zlata Marjanović i Dušan Medin, MA.

Zbornik-radova-o-paštrovskoj-i-budvanskoj-muzickoj-tradiciji-i-srodnim-temama

Utorak, 15. mart 
Predstavljena je knjiga „Primorju na veliko znamenje“ – odabrani radovi o muzičkoj tradiciji Boke Kotorske, Grblja, Budve, Maina, Pobora, Brajića, Paštrovića i Spiča (2005-2015) dr Zlate Marjanović. Učenici Etnomuzikološkog odsjeka Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Kraljeva su uveličali veče prigodnim repertoarom.

Zlata-Marjanovic-Primorju-na-veliko-znamenje

(Izvor: http://montenegrina.net/fokus/dani-stefana-mitrova-ljubise-u-beogradu/)

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s